Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στη διαρκή επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με τίτλο: «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».
Στις τοποθετήσεις τους οι ειδικοί αγορητές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αντιρρήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του νέου αθλητικού μητρώου που θεσπίζει η ΓΓΑ.
Ο εισηγητής της μειοψηφίας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο: «Είναι αναχρονιστικό, φωτογραφικό και επικίνδυνο για το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η ανανέωση καλλιεργείται δεν επιβάλλεται. Δεν επιτυγχάνεται με αντισυνταγματικές διατάξεις και καρατόμηση προσώπων, εκτός κι αν επιθυμείτε και στον αθλητισμό την εγκαθίδρυση ενός σκληρού κομματικού μηχανισμού. Είναι απαραίτητη η δημιουργία του μητρώου για να εξυγιάνει το χώρο από σωματεία σφραγίδες. Ο τρόπος όμως που υλοποιείται με τη συλλογή υπερβολικών δικαιολογητικών, αμφισβητείται έντονα από την αθλητική κοινότητα και έχει σφοδρές αντιδράσεις. Χρησιμοποιείτε από εσάς ως μέσο ασφυκτικό ελέγχου, αυθαίρετης παρέμβασης στη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων και κατά συνέπεια στις αρχαιρεσίες των φορέων. Από την πρώτη στιγμή το συνδέσατε με το καρότο δηλαδή με την έκτακτη επιχορήγηση. Είναι προφανές ότι θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ανέφερε: «Δεν χωράει κρατικός παρεμβατισμός και έλεγχος των αθλητικών φορέων. Ουδείς δεν διαφωνεί με την καταγραφή των σωματείων που έχουν πραγματική δραστηριότητα. Σήμερα όμως εξαρτάται από το μητρώο η συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες. Αν είχε τεθεί αυτή η διαδικασία στις αθλητικές ομοσπονδίες θα είχε ολοκληρωθεί σε χρόνο μηδέν. Σήμερα έχει δημιουργήσει υπέρμετρη γραφειοκρατία και πλανάται ο πέλεκυς τιμωριών εις βάρος των σωματείων. Επί της αρχής ψηφίζουμε όχι».
Ακολούθησε ο ειδικός αγορητής και βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι μεθοδεύεται ο αποκλεισμός σωματείων από τις εκλογές μέσω του αθλητικού μητρώου της ΓΓΑ: «Μόνο ως κατ’ επίφαση μπορεί να χαρακτηριστεί αθλητικός νόμος. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης για τον πλήρη έλεγχο των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και των ομοσπονδιών. Είναι μία συμπύκνωση αντιαθλητικού και αντιδημοκρατικού σχεδιασμού… Απαιτείται γενναία κρατική χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων, να καλυφθούν τα έξοδα διαιτησίας για τη σεζόν 2020/21 και το πάγωμα και η ρύθμιση των οφειλών τους για την επόμενη σεζόν. Επιδιώκετε απόλυτα υποταγμένες τις διοικήσεις των σωματείων. Πραγματοποιείτε τη διαμόρφωση μίας βάσης δεδομένων για τον έλεγχο των σωματείων υπό την απειλή της αθλητικής αναγνώρισης. Ενας ασφυκτικός κομματικός κυβερνητικός έλεγχος των αθλητικών σωματείων με το μεθοδευμένο αποκλεισμό από τις εκλογές. Περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης με το πρόσχημα της έλλειψης αθλητικής αναγνώρισης. Πρέπει να αρθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μην αποκλειστεί κανένα σωματείο με ενεργή αθλητική συμμετοχή από τις εκλογές…».
Η βουλευτής του Μέρα 25 Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην παρέμβαση που επιχειρεί ο Αυγενάκης στις εκλογές της ΕΠΟ: «Στη διαδικασία της διαβούλευσης δεν υπήρχε κανένα σχόλιο για τις εκλογές της ΕΠΟ. Γιατί προσθέσατε αυτή τη διάταξη; Πρόκειται για προχειρότητα ή για μεθόδευση; Εχετε να μας πείτε μία αιτιολόγηση κ. Υπουργέ;».